Pieter Bas Bouwman

Dieren in gevangenschap, verwoeste gebouwen en plekken waar mensen een duidelijke afdruk achter hebben gelaten in hun omgeving; de relatie en de (dis)balans tussen mens en omgeving staan centraal in het werk van fotograaf Pieter Bas Bouwman. Door ruis en onscherpte, wat dynamiek en beweging suggereert, vertaalt hij de vergankelijkheid en vluchtigheid van het leven in beeld. De wereld die langzaam verandert omdat de mens zich ermee bemoeit. Een beeld dat vooral een nostalgisch en melancholisch gevoel oproept.
Fotografie is voor Pieter Bas een veilige haven. Met zijn werk neemt hij het publiek mee op een visuele reis van zelfontdekking, ontwikkeling en een zoektocht naar rust in de hectiek van het dagelijks leven. Hij hoopt hiermee de kijker even weg te trekken uit zijn omgeving en hem stil te laten staan bij wat hij ziet.

Schoonheid door imperfectie Pieter Bas weegt zijn composities zorgvuldig af met kleur en vorm, terwijl hij vertrouwt op zijn intuïtie. Hoewel zijn beelden er voor het oog perfect uitzien, zijn ze dat eigenlijk nooit. Schoonheid zit hem juist in imperfectie, vind hij. Door het bewerken van de negatieven met chemicaliën en daarmee een vertroebeld beeld te creëren, kan deze imperfectie ook in de beelden zelf zitten. Het negatief van de foto van het Erasmus MC in Rotterdam, bewerkte hij bijvoorbeeld zo, dat het bijna volledig was vergaan. Een verwijzing naar het bombardement van de Tweede Wereld Oorlog. Zo laat niet alleen het beeld de schoonheid zien, maar ook het verhaal erachter. Over een foto van hem van een solitaire boom met rode herfstbladeren zegt hij: “Het is heel gek om te ervaren dat de herfst zo mooi is terwijl juist dan alles sterft.” Voor hem is er altijd een onderliggende gedachte, waar hij soms pas achter komt nadat hij de foto genomen heeft.

Biografie
Pieter Bas Bouwman werd geboren in 1990 te Port Chester, New York. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Nederland en groeide grotendeels op in Den Haag. Na de middelbare school werd fotografie een belangrijk onderdeel van zijn leven. Dit kwam vooral door zijn werk in een Private Game Reserve in Zuid-Afrika waar hij begon met het vastleggen van landschap en wild-life. Eind mei 2016 studeerde hij af aan de fotoacademie Amsterdam met zijn werk IMPRINT, op de tentoonstelling Unframed 2016. Kort daarna werd hij geselecteerd door GUP Magazine Photography issue 2017 en voor the Olympus Young Talent Award 2017.

www.pieterbasbouwman.com